Flexibiliteitsmechanismen verwijzen naar maatregelen die worden genomen om het elektriciteitsnet stabiel te houden. Vooral door de toename van hernieuwbare energie die op zich qua productie niet stuurbaar is, kan er een onevenwicht ontstaan tussen vraag en aanbod van elektriciteit.
Flexibiliteit verwijst dus naar het vermogen van het systeem om zich aan te passen aan variaties in vraag en aanbod van elektriciteit. Anders uitgedrukt, het vermogen om de elektrische consumptie en productie aan te passen van een installatie of proces.
In het klassieke energiesysteem wordt elektriciteitsproductie afgestemd op de vraag. Vandaag, in het kader van de energietransitie, gebeurt het omgekeerde vaker: de vraag wordt aangepast aan het beschikbare aanbod. Dat is onder andere nodig door de incompressibiliteit van hernieuwbare energie: het aanbod is minder stuurbaar.
De productie-installatie of verbruiker past de hoeveelheid injectie op het net of afname van het net aan als antwoord op een prijssignaal, de netfrequentie of een activatiesignaal van de netwerkoperator. Zo ontstaat een betere balans tussen vraag en aanbod op het net.
Heb je plannen rond flexibiliteit of energieopslag? Onze experten denken graag met je mee.
Wil je investeren in energie-efficiëntie in je gebouw? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een Vlaamse premie. Ontdek of je recht hebt op steun, hoe het bedrag wordt berekend en hoe je de aanvraag vlot indient.
Investeringen in hernieuwbare energie, renovatie en duurzame mobiliteit betalen zich vaak terug, maar niet altijd. Soms kan een extra zetje het verschil maken.
De Vlaamse regering lanceerde een geïntegreerd actieplan voor de Vlaamse industrie. Kom hier alles te weten in verband met energie over dit actieplan en wat Exergie voor jouw bedrijfssite kan betekenen.