In een energielandschap dat gekenmerkt wordt door stijgende kosten, netcongestie en fluctuerende productie uit hernieuwbare bronnen, wordt lokale energieopslag steeds belangrijker. Batterijen, warmtebuffers en flexibele processen maken het mogelijk om energie op te slaan wanneer deze overvloedig of goedkoop is, en te gebruiken wanneer dat economisch of operationeel voordelig is. Zo verhogen bedrijven hun energieautonomie, verlagen ze hun piekverbruik en benutten ze optimaal hun eigen energieproductie. Lokale energiebuffering wordt daardoor een cruciale schakel in een efficiënt, stabiel en toekomstgericht energiebeheer.
Exergie begeleid je bij elke stap van dit traject: van analyse en selectie tot budgettering en rendabiliteitsonderzoek. Alles afgestemd op jouw unieke bedrijfsbehoeften.
We starten met een diepgaande analyse van jouw energieverbruik, -productie en -flows. Hierbij brengen we onder meer piekverbruiken, productieoverschotten en tijdelijke verbruikspatronen in kaart. Deze analyse vormt de basis voor het bepalen van de meest geschikte opslagtechnologieën en hun optimale grootte.
Op basis van de analyse adviseren we over geschikte systemen: van lithium-ionbatterijen tot warmtebuffers en processen die tijdelijk als energiebuffer kunnen dienen. Denk aan diepvriescellen die extra diep gekoeld worden om later energieverbruik te vermijden. Elk systeem heeft zijn specifieke sterktes. Wij zoeken naar een optimale combinatie op maat van uw site.
Via een gedetailleerde kosten-batenanalyse brengen we relevante financiële aspecten in kaart: investeringskosten, onderhoud, levensduur, subsidies, energiemarkten en mogelijke inkomstenstromen. Zo krijg je inzicht in de terugverdientijd en het lange termijnrendement.
Wij ondersteunen bij de selectie van leveranciers en technologiepartners, helpen bij contractonderhandelingen en begeleiden het volledige implementatieproces. Waar nodig zorgen we ook voor monitoring, om de prestaties op te volgen en waar mogelijk verder te optimaliseren.
We helpen je het batterij- of ander buffersysteem slim af te stemmen op uw energiecontracten en marktdynamieken (zoals Day-Ahead en onbalansmarkten). Ook kijken we naar netondersteunende mechanismen zoals aFRR, mFRR, FCR en CRM. Slimme sturing van het systeem kan niet alleen besparingen opleveren, maar ook een nieuwe inkomstenbron vormen.
Neem vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.