De CO2-Prestatieladder Handboek 4.0

wat is de CO2-Prestatieladder ?

De CO₂-Prestatieladder is een duurzaamheidsinstrument dat organisaties op vrijwillige basis helpt om hun CO₂-uitstoot en energieverbruiken te verminderen. Op deze manier kan je jouw kosten terugdringen en duurzamer werken. Het fungeert als een managementsysteem en een aanbestedingsinstrument. 

Openbare aanbestedingen worden door de overheid ingezet als instrument om te evolueren naar een duurzame economie. De overheid stimuleert het behalen van een certificaat door ondernemingen die goed scoren op de prestatieladder of zich engageren tot het behalen van een certificaat binnen een jaar een gunningsvoordeel toe te kennen bij overheidsopdrachten. Afhankelijk van het vermelde niveau in de offerte, al of niet reeds behaald, wordt er een hoger of lager voordeel toegekend bij de beoordeling.

Privé-ondernemingen kunnen ook gebruik maken van de CO₂-Prestatieladder als aanbestedingsinstrument om op die manier de eigen koopkracht in te zetten om de wereld te verduurzamen en daarnaast de eigen carbon footprint te verminderen.

Handboek 4.0: de voornaamste veranderingen

Handboek 4.0 is uitgebracht in januari 2025 en vervangt uiteindelijk versie 3.1. Deze nieuwe versie is qua opzet ongeveer gelijklopend met de vorige, maar verhoogt het CO2-ambitieniveau. De vijf niveaus van certificering worden vervangen door drie treden:

  • TREDE 1:  Reduceren van CO2 binnen de eigen organisatie. Vervangt de niveaus 1 tot en met 3. Qua opzet komt dit overeen met scope 1 en scope 2 uit het Greenhouse Gas Protocol.
  • TREDE 2: Vertegenwoordigt CO2-reductie binnen de keten (upstream en downstream), ook scope 3 genoemd. Deze trede vervangt niveau 4 en 5 van Handboek 3.1.
  • TREDE 3: Zorgt voor een bijkomende stap, er wordt een klimaattransitieplan met 0-uitstoot opgesteld met als tijdshorizon 2050.

Overgangsregeling van 3 jaar

Omdat Handboek 4.0 begin 2025 werd gepubliceerd, is certificatie volgens deze versie mogelijk vanaf 14 juli 2025. Certificatie op basis van versie 3.1 blijft nog twee jaar mogelijk, tot 14 januari 2027.

Vanaf 14 januari 2027 is het niet meer mogelijk dat certificaathouders nog 3.1-audits laten uitvoeren. De eerste audit daarna zal dus een 4.0-audit zijn. Hierdoor is het mogelijk dat er tot en met januari 2028 nog geldige 3.1-certificaten zijn. De totale overgangstermijn is dus maximaal drie jaar.

Momenteel gaat men ervan uit dat aanbestedingen volgens versie 4.0 kunnen starten vanaf 14 januari 2026 mits de markt er klaar voor is. In de overgangsperiode worden bij openbare aanbestedingen zowel Certificaten 3.1 als Certificaten volgens Handboek 4.0 geaccepteerd. Zoals reeds vermeld wordt ook een ‘projectverklaring’ of engagement om het Certificaat te behalen, aanvaard om aan het gunningscriterium te voldoen.  

Interesse?

Onze onafhankelijke experts staat klaar voor jou om van de uitrol een succesverhaal te maken.

Contacteer ons