De CO2-Prestatieladder

Wat is de CO2-Prestatieladder?

De  CO2-Prestatieladder is een instrument waarmee een onderneming haar CO2-voetafdruk en energieverbruiken en dus haar kosten kan terugdringen. De ladder wordt gebruikt als managementsysteem en ook als aanbestedingsdocument. De implementatie van de CO2-Prestatieladder gebeurt op vrijwillige basis.


De overheid stimuleert het behalen van een certificaat door ondernemingen die goed scoren op de prestatieladder een gunningsvoordeel te geven bij de toekenning van overheidsopdrachten. Afhankelijk van het behaalde niveau wordt er een hoger of lager voordeel toegekend bij de beoordeling van offertes.


De onderneming mag het werk uitvoeren voor de aangeboden prijs, maar wordt in de beoordeling van de offertes een lagere prijs toegekend ten gevolge van een fictieve korting. Deze korting is gebaseerd op het behaalde niveau binnen de CO2-Prestatieladder. Hoe hoger het gecertificeerde niveau hoe hoger de korting. 

Hoe werkt de CO2-Prestatieladder?

De CO2-Prestatieladder bestaat uit 5 niveaus. Tot en met niveau 3 wordt de eigen uitstoot van de organisatie in kaart gebracht, met inbegrip van alle projecten. Vanaf niveau 4 en 5 wordt ook de CO2-uitstoot in de keten (scope 3) en in de sector in rekening gebracht.

De eisen van de CO2-Prestatieladder komen voort uit 4 invalshoeken die uitgaande van het principe van continue verbetering, op elk niveau worden toegepast:

  • Inzicht: het in kaart brengen van de CO2-voetafdruk
  • Reductie: het ontwikkelen van doelstellingen en maatregelen voor CO2-reductie
  • Transparantie: structurele interne en externe communicatie over het CO2-beleid
  • Participatie: deelname aan initiatieven met betrekking tot CO2-reductie in de sector.

Certificatie is mogelijk vanaf niveau 3. Bij het behalen van een certificaat van niveau 4 of 5 bezit je automatisch een certificaat voor de onderliggende niveaus.

  • logo CO2 prestatieladder

Voordelen certificatie

Een gecertificeerde onderneming kan genieten van onderstaande voordelen:

  • Je verkrijgt een gunningsvoordeel bij overheidsopdrachten
  • Je reduceert jouw CO2-voetafdruk
  • Je bespaart op energie en materialen en dus ook kosten 
  • Je versterkt jouw imago als duurzame onderneming en werkgever
  • Je verbetert jouw producten en diensten door duurzame innovatie.

Timing

Tussen 2020 en 2023 werden door de regionale Belgische overheden een 25-tal pilootprojecten opgezet met gunstig resultaat. Momenteel zijn er al meer dan 10 Belgische overheidsinstanties die het instrument toepassen in hun aanbestedingsprocedures.

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid zal vanaf 1 januari 2025 de CO2-Prestatieladder meenemen in zijn bestekken voor infrawerken vanaf 5 miljoen euro. De toepassing van de ladder wordt vervolgens stapsgewijs verder uitgerold. Ook de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft beslist om de CO2-Prestatieladder in te voeren. 
Ook in Wallonië passen al een aantal overheden, zoals bv. de Service Public Wallonie (SPW), het instrument toe. De verwachting is dat andere overheidsinstanties zullen volgen.

De CO2-Prestatieladder, een van origine beproefd Nederlands concept, wordt inmiddels ook in onze buurlanden (Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, …) geïmplementeerd.

Het certificaat CO2-Prestatieladder is 3 jaar geldig.

Onze onafhankelijke experts staan voor jou klaar om van de uitrol een echt succesverhaal te maken!

Contacteer ons