Energiezorgplan Fluvius

Expertises

  • Energie
  • Energieaudit
  • Energieplan

 

Een energiezorgplan bestaat uit een evaluatie van het energieverbruik, de duurzaamheid en de technische kenmerken van het vastgoedbezit van een lokale overheid of andere instantie. Dit gecombineerd met een strategisch plan om de gekozen doelstellingen  na te streven. 

 

De ambities worden in overleg met deze instantie bepaald en zijn afgestemd op hun klimaatafspraken of -doelen.

De evaluatie betreft vooral (maar niet uitsluitend):

  • De analyse van het energieverbruik van gebouwen, waarbij dit verbruik wordt beoordeeld en vergeleken met dat van vergelijkbare panden (benchmarking);
  • Het inventariseren via energiescans van de bouwkundige en technische kenmerken van de gebouwen zoals isolatie, verwarming, ventilatie, verlichting, enzovoort.

     

Op basis van deze analyse worden maatregelen vooropgesteld om de gestelde energie-, duurzaamheids-, en klimaatdoelstellingen te behalen binnen de afgesproken scope. Het actieplan richt zich vooral op duurzame renovatie, maar kan ook andere initiatieven omvatten. Het actieplan komt samen met een gedetailleerde omschrijving van elke maatregel, inschatting van investeringskosten, een globale planning en de verwachte resultaten. Deze resultaten worden uitgedrukt in een procentuele vermindering van CO2-uitstoot en energieverbruik. Daarnaast kan het energiezorgplan de klant ondersteunen bij het ontwikkelen van een strategisch vastgoedplan of juist voortvloeien uit zo een vastgoedplan. 

 

Voor de gemeentes Lievegem, Langemark-Poelkapelle, Oudenburg, Dentergem en Hamme werd in 2024 reeds een energiezorgplan afgeleverd. De resultaten van deze 5 energiezorgplannen leveren gemiddeld een reductie van 55% in energieverbruik en 65% in CO2-uitstoot op.