Een goede ventilatie is essentieel voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, zeker op werkplekken. Naast het bevorderen van de gezondheid van medewerkers kan een goed functionerende ventilatie-installatie ook bijdragen aan de energie-efficiëntie van je gebouw. In dit artikel bespreken we de ventilatieaudit, waarbij eerst metingen van de luchtkwaliteit worden uitgevoerd. Vervolgens wordt de huidige ventilatie-installatie in kaart gebracht om vast te stellen of deze voldoet aan de wettelijke vereisten en zo mogelijk energie-efficiënter kan functioneren.
Een ventilatieaudit start best met het meten van verschillende aspecten van de binnenluchtkwaliteit, zoals CO₂-concentratie, relatieve luchtvochtigheid (RV), temperatuur en eventueel fijnstof (PM2,5 en PM10) en vluchtige organische stoffen (VOC’s).
De resultaten van deze metingen geven inzicht in de luchtkwaliteit en vormen de basis voor de volgende stappen.
Na de luchtkwaliteitsmetingen wordt de bestaande ventilatie-installatie in kaart gebracht. Dit houdt in dat de belangrijke onderdelen van het systeem, zoals luchtkanalen, filters, roosters en luchtgroepen bekeken worden. Daarbij wordt gekeken naar:
Deze inventarisatie laat zien of de installatie adequaat is voor de grootte en het gebruik van de ruimte.
Op basis van de gemeten luchtkwaliteit en de installatie-inventarisatie wordt geanalyseerd of de ventilatie-installatie voldoet aan de wettelijke vereisten, zoals vastgelegd in de Codex Welzijn op het Werk en de EPB-regelgeving (Energieprestatie en Binnenklimaat).
De Belgische Codex Welzijn op het Werk stelt dat werknemers recht hebben op een gezond binnenklimaat, waaronder adequate ventilatie en controle van luchtverontreiniging. Voor werkplekken wordt vaak een CO₂-concentratie van 900 ppm als maximaal toelaatbaar beschouwd. Bij overschrijding van deze waarden moet de ventilatiecapaciteit worden verhoogd. Alternatief kan een vast ventilatiedebiet van 40 m³/h per persoon aangehouden worden. In een emissie-arme omgeving (dit wordt beoordeeld in een risicoanalyse binnenluchtkwaliteit) kan dit debiet verder zakken naar 25 m³/h.
De EPB-regelgeving stelt eisen aan de energieprestatie en het binnenklimaat van gebouwen, waaronder minimale ventilatievereisten. Voor kantoren in Vlaanderen geldt bijvoorbeeld een minimaal ventilatiedebiet van 22 m³/h per persoon. Daarnaast zijn energie-efficiënte systemen, zoals warmteterugwinning ten zeerste aangeraden bij nieuwe of gerenoveerde gebouwen. Deze systemen dragen niet alleen bij aan een gezond binnenklimaat maar kunnen ook de energie-efficiëntie verhogen met een positief effect op het E-peil tot gevolg.
Op basis van de resultaten van de ventilatieaudit kan worden vastgesteld of de installatie voldoet aan de wettelijke normen en waar verbetering mogelijk is. Enkele mogelijke aanbevelingen:
Een ventilatieaudit geeft inzicht in zowel de binnenluchtkwaliteit als de prestaties van de ventilatie-installatie en de mogelijkheden voor verbetering. Door de resultaten te toetsen aan de richtwaarden in de Codex Welzijn op het Werk en de EPB-regelgeving kan worden nagegaan of de installatie voldoet aan de wettelijke normen. Bovendien draagt een goed functionerende, energie-efficiënte ventilatie-installatie bij aan de gezondheid en het comfort van medewerkers én aan een duurzame werkplek.
Geïnteresseerd in een ventilatieaudit? Neem contact op met onze experts!
De bouwsector is voortdurend op zoek naar innovatieve en duurzame oplossingen om de energietransitie te versnellen. Het benutten van (gratis) warmtebronnen speelt hierbij een cruciale rol.
In 2022 werd een federale wet goedgekeurd die een aantal verplichtingen omtrent ventilatie en binnenluchtkwaliteit oplegde aan gesloten, publiek toegankelijke plaatsen. Recent is door een nieuwe wet (18 mei 2024) een sterke versoepeling toegepast op de timing van de verschillende verplichtingen.