Begeleiding EBO en EU ETS - Picanol Group

Expertises

  • Energiebeleidsovereenkomst

De Picanol Group is een internationale groep, gespecialiseerd als producent van hoogtechnologische weefmachines voor de textielindustrie, gietijzeren onderdelen en controllers. De Picanol Group bestaat uit diverse dochterondernemingen. 

  • Picanol ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogtechnologische weefmachines waarbij de insertie gebeurt op basis van lucht- (airjet) of grijpertechnologie (rapier).
  • Proferro omvat een gietijzergieterij alsook enkele mechanische afwerkingsactiviteiten. De afdeling Profero omvat zowel het gieten van gietijzer tot gietijzerstukken, als de nabehandeling van de stukken tot afgewerkte producten. Zo produceert Proferro gietijzeren onderdelen voor onder meer compressoren, landbouwmachines en Picanol weefmachines.
  • Psicontrol ontwerpt, ontwikkelt, produceert en ondersteunt onder meer controllers voor diverse sectoren zoals textielmachines, compressoren en fleet management.

Samen met deze dochterondernemingen vormt Picanol een milieutechnische eenheid.

EU ETS (EU Emissions Trading System)

Door een vernauwing van de ovenschacht werd het maximaal smeltvermogen van de smeltoven voor gietijzer verlaagd worden. Hierdoor kon niet alleen een meer continu smeltproces worden bekomen (met minder nullastverliezen), maar werd ook het geïnstalleerd thermisch ingangsvermogen gereduceerd, waardoor de klant niet meer onder de EU ETS-verplichting valt. 

Dit maakt dat de klant jaarlijks 100.000’en euro’s per jaar aan kosten vermijdt, doordat geen CO2-emissierechten meer aangekocht moeten worden.

Exergie_picanol

EBO (energiebeleidsovereenkomst)

Naast het EU ETS-dossier begeleidde Exergie de klant in kader van de EBO, met een plan van aanpak, de opmaak van een restwarmtepotentieelstudie en het energieauditverslag. 

Restwarmtepotentieelstudie

Volgens Art. 8.4 (1°) van de energiebeleidsovereenkomst  (EBO) voor zowel de VER- als de niet VER-bedrijven engageren de ondernemingen zich om voor de toegetreden vestiging(en) eenmalig data aan te leveren over de warmtevraag en het restwarmtepotentieel binnen de vestiging. Het is in dit kader dat deze (rest)warmtepotentieelstudie werd opgemaakt. 

De warmtevraag en restwarmtepotentieel binnen de onderneming werd opgelijst, gekwantificeerd en geanalyseerd i.f.v. locatie, beschikbaarheid (gelijktijdigheid/regime) en temperatuurniveau (hoog- dan wel laagwaardige warmte). 

Op die manier kan gestreefd worden naar optimale warmte-integratie binnen de onderneming, en wordt het potentieel ingeschat van een warmtenet in de industriezone (levering dan wel afname van warmte door de onderneming). 

Energieauditverslag en klimaataudit

Het energieauditverslag bestaat uit volgende onderdelen:

  • Een technische beschrijving van de site; 
  • Een uitgebreide beschrijving en schematische voorstelling van de reeds aanwezige meetinfrastructuur, alsook voorstellen om deze meetinfrastructuur verder uit te bouwen;
  • Energiebalansen voor diverse energievectoren, en warmtebalans van de smeltoven (Sankey-diagram);
  • Een analyse van de specifieke energieverbruiken (energieverbruik i.f.v. productiehoeveelheden, KPI’s / EPI’s);
  • Een doorgedreven analyse van de sturing en efficiëntie van de persluchtcompressoren, als een van de elektrische grootverbruikers;
  • Identificatie van besparingsmaatregelen, alsook het doorrekenen van deze maatregelen conform de vereisten van VEKA/VBBV; 
  • Voorstellen van maatregelen i.h.k.v. de klimaataudit;
  • Advies m.b.t. de opmaak/indeling van de monitoringsexcel waarmee energieverbruiken en deelbalansen jaarlijks gerapporteerd zullen worden aan het VEKA/VBBV.

Naar de toekomst toe zal Exergie de klant bijstaan i.h.k.v. verificatiebezoeken op de site i.o.v. de Vlaamse overheid en waar nodig in kader van de opmaak van de jaarlijkse monitoringsverslagen.